In Krakau heb je free walking tours. Om 11 uur start de eerste en beslaat ‘alleen’ het centrum van Krakau.

Wat deze free walking tour volgens de gidsen onderscheidt van andere gratis rondwandelingen in andere steden is dat de gidsen ‘locals’ zijn. En eerlijk is eerlijk, deze free walking tour is goed te noemen, maar of die beter is dan andere gratis tours kan ik niet beoordelen, dit was mijn eerste ooit.
Main Market Square (Rynek Glowny)
En wat voor één. Eerst kregen we uitleg over het plein waar we op stonden (altijd weer die Duitsers, die hadden het uiteindelijke plein opgebouwd) en even later schalde een trompettist ons tegemoet vanuit een kerktoren. Ook werden we door de straatjes van Krakau centrum geleid waar we nog bijna de groep uit het oog verloren. We dachten even snel te kunnen pinnen, maar toen ik (RvtZ, red.) even niet oplette was de groep sneaky een kerk ingeglipt. Wij zoeken, maar even later kwam de groep dan toch uit de kerk tevoorschijn en konden wij aansluiten. Precies op tijd om de afsluiting van de tour mee te maken die ons naar een soort van burcht bracht op een heuvel(tje). Wij als rasechte Potala beklimmers (zie de Tibet-verslagen uit 2010 elders op deze website) kregen er geen knikkende knieën van. Na deze burcht was deze tour afgelopen, waren wij 10 Zloty armer en hadden wij ongeveer 3,5 kilometer in de beentjes.
Paintings
Tijd voor een lunch dus. We plantten onze vermoeide lijven neer op een terrasje en bestelden twee broodjes en wat te drinken. Tot onze verbazing konden we echter alleen de broodjes krijgen als we er een pizza bijnamen. Deze ongeneerde ongastvrijheid ging ons te ver (we hadden de dag ervoor al pizza op) en we knalden onze drankjes achterover betaalde deze en namen de wijk naar de ‘milkbar’ aan de overkant van de straat. Voor drie euro waren we een stuk kip, aardappelpuree en wat te drinken rijker.
Jewish quarter
Na deze lunch gingen we op weg naar onze tweede free walking tour. Deze begon op hetzelfde punt, maar ging daarna op weg naar de Joodse wijk. Het was namelijk de Joodse free walking tour. De Joodse wijk lag niet naast het plein en wij liepen ongeveer dezelfde route die de Joden hadden gelopen (nog voor de tweede wereldoorlog) toen zij uit de binnenstad waren geweerd. In de Joodse wijk kregen wij veel en zeer interessante informatie en langszaam aan kwamen wij aan bij waar in de tweede wereldoorlog de Joodse ghetto was. Na nog een deel van de muur van de Joodse ghetto gezien te hebben, liepen wij naar de fabriek van Oscar Schindler (die uit Schindlers List inderdaad). Onze gids was duidelijk geen fan van de film en van Schindler in het bijzonder. In het kort vond zij hem maar een egoïst die alleen maar aan geld verdienen dacht en de Joden (die kostten immers niet veel) daarom had ingehuurd.
Sqaure from Schindler's List
Na de fabriek van Schindler was de tour afgelopen en ook nu betaalden wij tien Zloty voor deze tour die ongeveer acht kilometer besloeg. Je hoeft overigens niets te geven, maar het mag wel. Wij zitten op een budget dus hielden het bij tien Zloty, maar anderen gooiden er zelfs vijftig in en sommigen gaven niets (Hollanders!).

En nog een foto voor Justus:
Justus security

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.