In Chili komen regelmatig aardbevingen voor. Ter ere van de aardbeving hebben ze er in Santiago de Chile zelfs een drankje voor verzonnen: De Terremoto!

Chileense cocktail uit Santiago: Terremoto

Tijdens ons verblijf in Santiago de Chile kwamen we in aanraking met het drankje Terremoto. Deze Chileense cocktail bestaat uit pipeño (een zoete gefermenteerde wijn), ananas-ijs en een beetje grenadine. Terremoto betekent letterlijk ‘aardbeving’. Natuurlijk omdat je wat wankel op je benen staat als je er een paar op hebt. Met dit recept kun je nu ook thuis in Nederland een Chileens drankje maken. Zonder dat je daarvoor pipeño hoeft te importeren.

Geschiedenis van de Terremoto cocktail

Terremoto cocktail aardbeving chili
Dit beroemde drankje komt uit Santiago de Chile. Volgens de overlevering hebben Duitsers de naam verzonnen. Ze kwamen naar Santiago nieuws te brengen over schade van de grote aardbeving in maart 1985. Het is dan lekker weer in Chili. Vandaar dat de Duitsers een drankje wilden ter verkoeling. Dat werd pipeño met als toevoeging ananas-ijs. “Esto sí que es un Terremoto”, aldus de Duitsers. Letterlijk: “Dit is echt een aardbeving”. Een nieuw drankje was geboren. La Piojera in Santiago de Chile is een beroemde bar om dit drankje zelf te drinken.

Recept: Zelf een Terremoto maken

Terremoto ingredienten cocktail
Dit beroemde drankje kun je ook zelf maken.

Benodigdheden voor een Terremoto

  • Een zoete witte wijn (Riesling of Chardonnay)
  • Ananas-ijs
  • Grenadine

Nu zijn pipeño en ananas-ijs over het algemeen niet goed te verkrijgen in Nederland. De vervanger van pipeño is een zoete witte wijn. Bijvoorbeeld een Riesling (erg zoet!). Je kunt ook een Chileense Chardonnay gebruiken als je het ‘Chileens’ wilt houden. Bijvoorbeeld van het beroemde merk Concha Y Toro, een wijnhuis op een uurtje van Santiago.

Ananasijs in de ijsmachine
Voor ananas-ijs kun je twee dingen doen. De eerst optie is zelf ananas-ijs zelf maken. Daarvoor stop je een hele ananas (of ananas in blik) en 200 ml kokosmelk in een blender. Deze mix stop je vervolgens in een ijsmachine (zie foto hierboven). De tweede optie is om ijsblokjes te maken van de mix van ananas en kokosmelk. Grenadine is wel goed verkrijgbaar in Nederland.

Bereidingswijze

Terremoto cocktail eindproduct Chili toetje ananasijs wijn grenadine
Het recept is zeer eenvoudig.

  • Stap 1 – Je pakt een wijnglas en doet er een bolletje ananas-ijs in. Of je doet er je eigengemaakt ijsblokjes in.
  • Stap 2 – Vervolgens schenk je het glas vol met zoete witte wijn.
  • Stap 3 – Als laatste doe er een scheutje grenadine bij.

Terremoto stappenplan

En je krijgt een zeer zoet en apart drankje. In het begin denk je misschien dat het geen goede combo is. Maar deze bijzondere combinatie is eigenlijk best lekker. Een beetje milkshake-achtig. Daarom ook gelijk een recept voor een origineel toetje uit Chili. Drink een paar Terremoto’s en een figuurlijke aardbeving is gegarandeerd! Salud!

Alle artikelen over reizen in chili

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.