In het noorden van Chili staat een sculptuur van een hand in de woestijn: El Mano del Desierto. Tijdens onze roadtrip door Noord-Chili mocht een stop hier natuurlijk niet ontbreken.

Mano del desierto: Hand in de woestijn

Hand in de woestijn Chili Atacama Mano Del Desierto Reizen over de wereld

Tijdens onze roadtrip door Noord-Chili moesten we ook dit beeld bezoeken. Na Paaseiland (ook Chili) waren we verslaafd aan mooie beelden. Het is een zeer fotogenieke plek: een reis bucklist bestemming. Je moet je echt voorstellen dat dit beeld midden in een woestijn staat. Iedereen kent het beeld als je onderzoek doet naar Noord-Chili. Toch is het geen mega toeristische trekpleister, omdat het zo afgelegen ligt. Je staat met een beetje geluk dus echt alleen in de woestijn met een hand van bijna 12 meter voor je! Wij dus ook.

Meer over het beeld

Hand in de woestijn Chili Atacama Mano Del Desierto birdseye

Sculptuur Mano del Desierto, letterlijk vertaald: Hand in de woestijn. Dit opmerkelijke beeld van kunstenaar Mario Irarrázabal staat in de Atacama-woestijn. Je kunt er alleen komen met de auto. Het ligt namelijk letterlijk naast de Pan-American Highway. Wij bezochten het vanuit de stad Antofagasta.

Dit bijzondere beeld is bijna 12 meter en staat letterlijk midden in de woestijn!

Het is een betonnen sculptuur van elf meter. Misschien had je het al gezien, maar het is een linkerhand. Het sculptuur is in 1992 neergezet om toeristen te trekken. Dat is de ook de reden dat deze sculptuur goed onderhouden wordt. Het beeld staat immers continue in de zon. Daarnaast wordt het helaas veel beschilderd en beklad door de bezoekers.

Hand in de woestijn Chili Atacama Mano Del Desierto

Deze hand van kunstenaar Mario Irarrázabal is inmiddels zo populair dat ook in andere delen van de wereld een soortgelijk kunstwerk te vinden is. Het broertje of zusje van deze hand is te vinden op Playa Brava in Punta del Este (Uruguay). Ook het Parque Juan Carlos in Madrid heeft inmiddels een variatie op dit bijzondere beeld.

Het grappige aan dit kunstwerk is overigens dat de meest wilde verhalen gaan over de betekenis. Maar ook hoe het beeld gemaakt is. Zo denken sommige reizigers dat de hand ontstaan is vanuit een grote steen. Dat is niet waar, want het beeld is gemaakt van ijzer en cement.

Suus loopt richting hand in de woestijn Mano Del Desierto
Zon komt door hand in de woestijn Mano Del Desierto
Suus loopt naar de hand in de woestijn

Hoe kom je er? Waar ligt het?

Mano del desierto: Woestijn hand in Chili

Als je in Google Maps “Mano del Desierto” intikt, kom je er zo. Vanuit de stad Antofagasta (linksboven op de kaart) rij je er zo heen over mooie geasfalteerde wegen. Deze hand in de woestijn in een zeer aparte plek in Chili!

Alle artikelen over reizen in chili

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.