Voel je een kabouter en wandel tussen de palmbomen in Colombia. Deze hoge palmbomen zijn een prachtige bezienswaardigheid in de buurt van Salento, maar ze staan er niet lang meer. Zet een trip naar de Valle de Cocora dus zeker op je Colombia bucketlist.

De Valle de Cocora Colombia: Hoe kom je er?

Hoge palmbomen in Colombia Valle de Cocora
Je wordt naar de Cocoravallei (Valle de Cocora) gebracht vanaf Plaza Salento. In de plaats Salento dus. Vanaf ons mooie hostel La Serrana voor 6000 COP (zo’n 1,70 euro) naar Plaza Salento. Daar gaan jeeps voor 3800 COP naar Valle de Cocora. Daar betaal je nog 2000 COP entree. Als je de kolibries wilt zien op de route betaal je nog 5000 COP. Als je de hike van 5/6 uur wilt doen, kun je het beste vroeg vertrekken.
Salento jeeps
Wij kwamen vanuit de koffieboerderij Hacienda Venezia in de Zona Cafetera richting Salento. De Haciënda brengt je naar de weg. Daar hou je een bus aan en die brengt je voor 10,500 COP naar Pereira. Vanaf de busterminal Pereira naar Salento kost je 7000 COP. Totaal uur of 2 in de bus totaal naar Salento. Vanaf daar 20 minuten gelopen naar ons hostel La Serrana, want er zijn geen taxi’s ter plaatse.

Doen in de buurt van Valle de Cocora: Overnachten op een Colombiaanse koffieboerderij

De Cocoravallei Colombia: Neem de juiste route!

Route Cocoravallei Salento Colombia routekaart
Je kunt op twee manieren de Cocoravallei verkennen. Nadat je met een jeep bent afgezet, heb je twee wandelroutes: linksom of rechtsom. Optie 1 is zo snel mogelijk naar de palmbomen. Optie 2 is de route waar je eerst een paar kilometer moet wandelen en richting de kolibries gaat. Als laatste heb je dan de Valle de Cocora met prachtige uitzichten. Ik raad zonder enige twijfel optie 2 aan. Dan ga je dus rechtsaf (door een blauw hek heen). Dit is namelijk een van de mooiste dagwandelingen van Colombia. Je komt waarschijnlijk speciaal hiervoor naar Salento. Ga dus vroeg en geniet een volledige dag van al het natuurschoon.

De volledige route van 5 tot 6 uur is misschien het zwaarst, maar geeft je de beste uitzichten en kolibries.

Eerste deel van de wandeling door de Valle de Cocora

Wandeling tussen de palmbomen in Colombia
Het begin van de wandeling is eenvoudig, maar niet echt bijzonder (zie foto hierboven). Later wordt het interessanter, meer modderig met leuke bruggetjes. Zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Pad Cocoravallei

Te paard tussen de palmbomen in Colombia?

Op het paard door de Cocoravallei
Geen zin om het eerste stuk te lopen? Net als op de vierdaagse hike naar de verloren stad bestaat de mogelijkheid om een deel te paard te doen.

Neem een detour naar Acaime en sta oog in oog met kolibries

Vogel kolibries Acaime Cocoravallei
Op het kaartje hierboven is Acaime te zien. Daar is een ruststop waar je voor 5000 COP (zo’n 1,50) kolibries kunt bekijken. Bij de prijs zit ook een koffie/thee of chocolademelk inbegrepen. Geen slechte deal dus. Voor de fotografen een leuke tussenstop. De kleine vogeltjes en kolibries vliegen af en aan.

Voor de kolibries betaal je nog 5000 COP, zo’n 1,50 euro extra, maar dat is het meer dan waard

[flickr]https://www.flickr.com/photos/vincentius1986/25231608677[/flickr]

Het hoogtepunt: De palmbomen van de Valle de Cocora

Hoge palmboom Valle de Cocora Colombia
Na de kolibries van Acaime staat de palmbomen op het programma. Het mooie van de juiste route is dat je op verschillende plekken prachtige uitzichtpunten hebt. Laat ik er niet teveel woorden aan vuil maken, want foto’s zeggen in dit geval meer dan duizend woorden.

Palmbomen Colombia Cocoravallei Salento

Vin bij Valle de Cocora

Hoge palmbomen in de Cocoravallei

De hoge palmbomen in Colombia zien? Ga nu het nog kan!

Hoge boom Cocoravallei 3
Helaas zullen deze palmbomen een voor een verdwijnen. Wat dit gebied zo mooi maakt, wandelen tussen de hoge palmbomen, is gelijk de grote zwakte. Alle vegetatie is namelijk tussen de hoge palmbomen gegeten door dieren. Daardoor kunnen nieuwe zaadjes niet meer ontkiemen. Kortom: Geen aanwas van nieuwe palmbomen meer. Voor een dode palmboom komt er dus geen nieuwe palmboom terug helaas. Iets dat ik geleerd heb door de documentaire Colombia: Wild Magic op Netflix te kijken. Een aanrader!

Meer Colombiaans natuurschoon: Beklim de Piedra del Penol voor het mooiste uitzicht van Colombia

Kijk de natuurdocumentaire Colombia: Wild Magic meer inzicht te krijgen in al het natuurschoon dat Colombia te bieden heeft!

Staat wandelen tussen de palmbomen in Colombia ook op je bucketlist?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.