Een drukke dag vandaag met een bezoek aan een van de bekendste botanische tuinen van Azie, een lokale dansshow en ’s avonds het bijzondere Kandy Perahara festival.

Botanische tuin Kandy

’s Ochtends stond de botanische tuin op het programma. Hoewel, voordat we in alle drukte aankwamen was het al bijna middag. Uiteindelijk zouden we van kwart over elf tot half 3 in de tuin verblijven. Veel locals in de tuin die er een romantisch dagje van maakten. Wij liepen netjes als toeristen door elk gebied van de tuin. Als eerste stop de grootste kokosnootboom die in de Seychellen voorkomt. Ook bijzonder zijn de kromgegroeide bomen waardoor het net lijkt alsof je een foto hebt genomen met een fisheye lens.
Funny shaped trees
Vervolgens stond er wat wildlife op het programma. Natuurlijk apen. Hoewel je die op meer plekken ziet zitten, waren dit wel mooie exemplaren. Niet van die aapjes die bij een tempel op een dieet zitten van cola en chocola. Daarnaast wat vleermuizen. Nou ja, wat vleermuizen. Gigantisch veel vleermuizen. Kijk maar eens in deze boom:
Bat tree
Eigenlijk heeft deze botanische tuin zo’n beetje alle boomsoorten. Hier groeit dan ook bijna alles. Dus eten is hier eigenlijk altijd wel binnen handbereik. Laatste stop was een bloementuin, de lunch en toen via de kruidentuin en de souvenierwinkel naar buiten. Daar stond de gids te wachten. De auto stond vanwege de drukte al in Kandy, wij gingen via de lokale bus en de tuktuk naar het centrum va Kandy.
Agressive monkey
Eenmaal aangekomen was het zaak een plekje te regelen voor de Kandy Perahara. Versierde olifanten bij nacht. Veel lokale mensen zitten al vanaf half 8 ’s ochtends op de stoep aan de rand van de weg voor een plekje. Als toerist kan je op het laatste moment aankomen en heb je een stoeltje, maar daar betaal je dan wel 8000 (ongeveer 50 euro voor). Vast iets te duur, maar we hadden we plekken vooraan.

Kandy Perahera start rond half 8

De Perahara start om half 8. Op zaterdag dan. Zondag is de laatste dag en schijnt alles nog een tandje extra te zijn. Over tanden gesproken. De tand is overigens de reden dat de Perahara zo populair is. Dan komt de tand van Boeddha langsgereden. Maar daarover later meer. Om de tijd te doden kregen we van half 5 tot half 6 nog een lokale dans te zien. Voor 500 rupee (3 euro) met onder andere wat vuureters, veel tromgeroffel en als afsluiter iemand die over vuur liep.
Tradional dance
Toen weer terug naar onze plekken voor de Perahara. Het was inmiddels iets na 6’en, maar met een bakje rijst en wat water zaten we klaar voor de show. Voor de lokale mensen is het echt een dagje uit. Verkopers die langskomen met posters, speelgoed, nootjes. Bijna alles wordt wel gekocht en gaat mee naar huis.
Man selling balloons

Boeddha’s tand hoogtepunt Kandy Perahera

Na lang wachten begon de show dan eindelijk. De opbouw van de processie ter ere van de Boeddha tand is als volgt. Eerst komen mannetjes met zwepen de boel ‘opzwepen’. Daar heeft iets te maken met het lokken van olifanten. Daarna komen vuurkunstenaars en mannen met zwaarden. Daarna komen de eerste olifanten en veel dansers die worden begeleid door tromgeroffel.
Fire on stelts
Het is nog het beste te vergelijken met een gigantisch carnaval. Uiteindelijk komen er wel rond de 50-100 versierde olifanten langs. De versieringen op hun hoofd geven licht. Voor de rest zijn ze bedekt met een kleed. En de locals blijven netjes zitten. Totdat er drie versierde olifanten naast elkaar langs komen. Met…. de heilige tand van Boeddha. Dan staat iedereen uit respect netjes op.

Het is nog het beste te vergelijken met een gigantisch carnaval.

Three elephants with the tooth
Uiteindelijk denk ik dat de show zo’n 2 uur duurde. Indrukwekkend op te zien en erg de moeite waard om een keer mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.