Het iSimangaliso Wetland Park in St. Lucia Zuid-Afrika is de ideale plek om nijlpaarden te spotten. Vanaf een boot uiteraard.

iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park (voormalig St. Lucia Wetland Park) is de eerste UNESCO World Heritage Sight in Zuid-Afrika. St. Lucia is misschien wel de beste plek om nijlpaarden te bekijken. Je vindt er naast nijlpaarden ook krokodillen en haaien. Deze plek aan de oostkust van KwaZula-Natal is echter vooral het leefgebied van nijlpaarden.

Riviercruise van twee uur

Boottocht St. Lucia Zuid-Afrika
In St. Lucia vertrekken cruises van twee uur per boot. Het zijn stille boten met capaciteit van ongeveer 60 mensen. Beneden is het overdekt. Boven sta je vol in de zon. Vooral in de zonnige maanden is het dus wel lekker om overdekt te zitten. Tijdens een boottocht kun je goed om je heen kijken op zoek naar nijlpaarden.

Eilandjes nijlpaarden

Op zoek naar nijlpaarden dus. Maar dat is niet heel moeilijk. Het water staat erg laag. Het staat niet meer in verbinding met de zee. Genoeg nijlpaarden dus die op de grond staan of met een buik op de grond liggen. Een beeld dat nog veel voorbij komt de komende anderhalf uur.

Nijlpaarden lopen onder water 15 tot 20 kilometer per uur. Op land is dat zelfs 40 kilometer per uur

Nijlpaarden leven in groepen. Je ziet dus verschillende groepen van Nijlpaarden. Hun territorium bestrijkt zo’n 2 kilometer. De donkere kleur van het nijlpaard komt door de natuurlijke olie. Dat werkt ook gelijk als een soort van natuurlijke zonnebrand.

Kleine nijlpaarden

Spelende nijlpaarden St. Lucia Zuid-Afrika
Tijdens de cruise zie je ook kleine nijlpaardjes. Die worden aan de buitenkant van een groep gehouden. Aan de binnenkant lopen ze het risico te worden doodgestampt door de veel grotere nijlpaarden. Deze twee kleine nijlpaarden zijn hun gevechtskills aan het testen. Vanaf de boot is dat mooi vast te leggen.

Nijlpaarden worden gemiddeld zo’n 36 jaar oud

Nijlpaard Scarface

Nijlpaard Scarface
Stropen komt helaas ook voor bij nijlpaarden. Slachtoffer daarvan is het nijlpaard ‘Scarface’. Hij werd slachtoffer van stropers, maar wist wel te ontkomen. Wel heeft hij een blijvend litteken aan zijn hoofd als aandenken aan deze ontmoeting.

Gevaarlijkste zoogdier van Zuid-Afrika

Het nijlpaard is het gevaarlijkste zoogdier van Zuid-Afrika. Nou ja, van heel Afrika eigenlijk. ’s Avonds is het in St. Lucia zelfs gevaarlijk om rond te lopen. Mannelijke nijlpaarden zijn van nature vrij agressief. Ook vrouwelijke nijlpaarden, met name moeders, staan erom bekend om mensen aan te vallen.

Elk jaar sterven tussen de 2000 en 3000 Afrikanen door nijlpaarden!

Nijlpaardtand

Hippo tooth
In de boot gaat ook nog een nijlpaardtand rond. Een ding van bijna een halve meter! Nu zie je bij een nijlpaard slechts een derde van die tand. Maar je ziet hoe groot nijlpaarden zijn. Zo’n tand weegt al bijna een kilo.

(Bijna) geen krokodillen

We zien slechts 1 krokodil. Even snel naar boven om adem te happen en weer naar beneden. Zo snel dat ik er zelfs geen foto van heb. Nijlpaarden kunnen slechts 3 tot 5 minuten onder water blijven. Krokodillen wel 2 uur. En door de stevige wind lopen ze het risico dat hun lichaam teveel afkoelt. Ze blijven daarom lekker onder water.

St. Lucia Zuid-Afrika = Bijna garantie op nijlpaarden

Hippo relaxing
Het iSimangaliso Wetland Park in St. Lucia Zuid-Afrika kan bijna een garantie op nijlpaarden afgeven. Maar daar blijft het voor de tour dan ook bij. Je betaalt zo’n 10 euro voor een relaxte 2 uur durende cruise. En tijdens die cruise zie je de gevaarlijkste dieren van Zuid-Afrika.

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Meer wildlife? Lees de verslagen uit het Hluhluwe National Park of het verhaal Op zoek naar de Big Five – Reisverslag Krugerpark. Of lees meer over de hoogtepunten van Pretoria of de panoramaroute van Zuid-Afrika.

Zou jij wel eens een boottocht willen maken in St. Lucia Zuid-Afrika?

4 REACTIES

  1. Grappig, ik herken de gids/omroepster… die hadden wij ook! Wij zagen ook maar 1 krokodil, maar wel ook een enorme varaan, een kudde … uhm… tja… iets met een gewei, haha en erg veel vogels. Relaxte excursie, beetje toeristisch wel ๐Ÿ™‚ maar toch erg genoten!

    • Ja, je hebt wel het gevoel dat je niet de enige bent die deze ‘ervaring’ beleeft. Zeker als je de gids herkent die deze tour waarschijnlijk drie keer op een dag maakt, meer dan 20 keer per week, meer dan 75 keer per maand en zo verder, haha ๐Ÿ™‚

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.