Een rondreis in Tibet is een van de mooiste reizen die ooit maakte. In dit artikel deel ik de bezienswaardigheden in Tibet die je zeker niet moet overslaan!

Een Tibet rondreis: Vooraf

Wij verbleven ongeveer 2 weken in Tibet. We boekten onze rondreis met Snow Lion Tours. Dat is handig, omdat je ook toestemming nodig hebt om in Tibet te reizen. Omdat we wilden backpacken in Tibet sliepen we gewoon in goedkope hotels. In de tour zit vervoer en een gids. Lhasa is de hoofdstad van Tibet en ligt op 3650 meter. In Tibet kun je dus te maken krijgen met hoogteziekte. Wij vlogen niet op Lhasa, maar namen de trein vanuit Xining (foto hieronder). Je gaat dan geleidelijk naar 3650 meter hoogte. Daarnaast is de treinrit ook erg de moeite waard. Beste reistijd voor Tibet zijn de maanden mei, juni en september oktober. Dat is voor en na het toeristenseizoen van onze zomervakantie.

Ander uitzicht dan Rotterdam-Utrecht CS

Potala Palace hoogtepunten Tibet China

Dan volgt nu de lijst bezienswaardigheden Tibet. We beginnen in Lhasa (1), daarna Gyantse (2), Shigatse (3) en het Everest Base Camp (4).

1. Lhasa in Tibet

Een van de meest bijzondere plekken van je Tibet rondreis is Lhasa. Een prachtige mystieke plek met meerdere hoogtepunten.

Het bijzondere Potala Palace

Dit prachtige gebouw is waarschijnlijk een van de redenen dat je Tibet bezoekt. In het paleis mochten we maar 1 uur binnen verblijven. Voor elke minuut dat je langer verblijft, betaal je een kleine geldboete. De 14de Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India en sindsdien staat het leeg.

Foto’s in het Potala Palace zijn verboden

Bij ons bezoek was het erg druk. Binnenin was het enorm druk en was het duwen, trekken, sjorren om naar voren te komen. Veel te steile trappen en veel kinderen maakten het zo erg dat onze gids Tsewang eenmaal buiten melodramatisch verklaarde blij te zijn dat ze nog in leven was. Binnen uiteraard veel Boeddha’s, maar ook stupa’s met de lichamen van bepaalde Dalai Lama’s. Erg nauwe gangetjes voor een gebouw dat er van buiten zo imposant uitziet. Erg bijzonder allemaal, alleen jammer dat je geen foto’s mocht maken. Maar dat houdt natuurlijk ook een beetje de mystiek van zo’n gebouw in stand.

Parkje met gebedsmolens

Vervolgens naar een parkje waar een hele muur vol staat met gebedsmolen. Die moet je met de klok mee draaien en dan de mantra “Om mani padme hoem” zeggen. Grappig genoeg dragen de meeste mensen ook nog een gebedsmolen in de andere hand. Overigens is het Potala Palace schitterend om ’s avonds te bezoeken!

Voor Potala Palace

Potala Palace, Lhasa Tibet

Het rode deel...

Of gewoon lekker alleen

Lekker draaien met zijn tweetjes

De Jokhangtempel

Er stond een gigantische rij voor de tempel, maar als je als toerist in Tibet netjes entree aftikt, mag je zo naar binnen. Als toerist mag je namelijk maar een bepaalde tijd binnen blijven, lokale mensen hebben alle tijd. Binnen konden we gelijk de schoolbanken in, want Tsewang had een stortvloed aan informatie voor ons. Zo is de Jokhangtempel gebouwd op een meer met de hulp van 1000 geiten die aarde van een berg ver weg gebruikten. Volgens de legende dan.

Present, past en future boeddha

In de tempel kwamen we er gelijk achter dat er gigantisch veel Boeddha’s zijn en achter elke Boeddha zit wel weer een verhaal. Handig om te weten is dat een koning te herkennen is aan zijn snor, dat is dan weer geen Boeddha. En ja, dan worden we nog om het uur overhoord wat nou de verschillen zijn tussen de past, present en future Boeddha. Voor de liefhebber: De past Boeddha is te herkennen aan zijn hand waarbij de duim en wijsvinger elkaar raken (Gebaar “alles oke”). De present Boeddha heeft zijn handen in een kommetje en de future Boeddha heeft zijn twee handen tegen elkaar en een stupa op zijn hoofd.

Overal wierook in Tibet

De boeddhisten die naar de tempel komen, geven meestal kleine gelddonaties en je ziet aan alles dat ze zwaar gelovig zijn. En ja, de wierook. Mocht je niet gegrepen worden door hoogteziekte word je vanzelf wel misselijk van de wierooklucht die te pas en te onpas wordt ingezet.

Uitzicht vanaf het dak

Lekker bidden in de vroege ochtend

Het regen zonnestralen

Schreeuwende monniken in het Sera klooster

In het Sera klooster in Lhasa Tibet kan je actieve monniken op de binnenplaats te zien. Daar voeren ze een soort tafereeltje uit. Het ziet er wat agressief uit, maar het heeft iets te maken met waarheidsvinding. Als je een slecht antwoord geeft, slaat de monnik op zijn handen richting een andere monnik. Vooral een monnik moest het ontgelden, hij zat zielig tegen een boompje aan, terwijl een monnik zich onder andere uitleefde met karatetrappen in de lucht. Tot hilariteit van het handjevol toeristen. Wederom een grappige ervaring, hoewel ik me niet aan de indruk kon onttrekken dat ze af en toe gewoon een showtje opvoerden.

Werd ruim 15 minuten beschreeuwd door deze monnik

Monnik Jokhangtempel Tibet

Showtje opvoeren op de binnenplaats

Het zomerpaleis van de Dalai Lama

Het zomerpaleis van de Dalai Lama. Uiteraard niet meer in gebruik. De klok in het verblijf van de Dalai Lama staat dan ook stil. Volgens de overlevering stopte de klok met tikken op het moment dat de Dalai Lama naar India vluchtte in 1959. Het Tibetaanse museum in de buurt hebben we maar even links laten liggen, schijnt veel Chinese propaganda te bevatten en we hebben al de nodige museums gezien natuurlijk.

Uiteraard minder groot dan het zomerpaleis in Beijing en ook veel rustiger. Hier konden we dan ook toeristvrij rondlopen in de kamer waar de laatste Dalai Lama gewoond had, gemediteerd had, gestudeerd enzovoort. Je begrijpt wel dat hij voor al die bezigheden een aparte kamer had. Hij had zelfs een douche! Die was dan wel weer ontoegankelijk.

Summer Palace

Summer Palace in Lhasa

De Ramoche tempel

Een relatief klein tempeltje gebouwd voor de Chinese vrouw van de oprichter van de Jhokangtempel. Deze Chinese vrouw was een beetje boos op de Nepalese vrouw van deze oprichter, en toen heeft ze uit haar tempel (volgens mij diezelfde Jhokangtempel, maar onze gids Tsewang vertelt zoveel dat het af en toe lastig te volgen is) een Boeddha gejat en in haar tempel neergezet.

Bij binnenkomst zaten meerdere monniken in het midden te bidden. Na de foto’s netjes in de rij aangesloten (hier geen tijdsspanne waar we ons aan moesten houden) om de Boeddha. Na deze Boeddha aanschouwt te hebben, naar buiten gelopen om daar aardig wat gebedsmolens te zien. Ook Tsewang gaf nog wat slingers aan de gebedsmolen. Ook leidde ze ons naar boven om nog de nodige plaatjes van Potala te schieten.

De zon breekt door

Vanaf het dak op Ramoche

Monniken actief

2. Gyantse

Vanuit Lhasa vertrekken we richting Gyantse. Onderweg stoppen we bij Yamdrok Lake.

Yamdrok Lake

De tussenstop bij het Yamdrok Lake. Misschien wel een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden van Tibet. Een prachtig blauw meer op grote hoogte. Prachtig uitzicht en als bonus was er ook nog een yak beschikbaar. Dus je kunt hierboven ook nog even de toerist uithangen.

Wederom de vlaggetjes

Yamdrok Lake

Een Yak voor Yamdrok Lake

Pelkor Chode Kumbum

Het Pelkor Chode Kumbum in Gyantse. De kumbum (zie eerste foto hieronder) bevat 77 hokjes met ieder muurschilderingen en Boeddhabeelden. Weer veel Boeddha’s zoals in elke tempel in Tibet. Ook zijn alle boeddhisten die de kloosters bezoeken (voornamelijk Tibetaanse pelgrims) interessant om te zien.

Voor het Pelkor Chode Kumbum

Een Boeddha!

Pelkor Chode Kumbum

3. Shigatse

Op weg naar het Everest Base Camp (EBC) is een Shigatse een leuke tussenstop.

Tashilhunpo klooster in Shigatse

In kapel 1 een enorm future Boeddhabeeld van 26 meter (voornamelijk hoofd) en kapel 2,3,4 stonden in het teken van Penchen Lama’s, een niveau onder de Dalai Lama. Ook leuk was de bel die bij de ingang van elke kapel hing. Nog leuker dat hij eigenlijk iets te hoog hing, kinderen werden omhoog gehouden en de wat kleinere vrouwen moesten springen om de bel even te luiden.

Monniken aan het werk

Goed voorbeeld doet volgen

4. Everest Base Camp

Het letterlijke hoogtepunt van dit lijstje bezienswaardigheden Tibet is het Everest Base Camp op 5150 (!) meter. Als je aankomt kun je je ogen bijna niet geloven. Een schitterend en divers landschap ontvouwt zich als je op weg gaat naar de voet van het dak van de wereld. Stromende meertjes door bergachtig gebied, berggeiten die wegstuiven als er een auto aankomt en lokalen die met hun yak’s (soort koeien) het land omploegen. Daarnaast zijn er veel besneeuwde toppen zichtbaar, maar ook kale, bruine toppen. Ook zijn we door kleine passen gereden, waar je gewoon hoopt dat er geen vrachtwagen van de andere kant komt aanscheuren.

Op weg gaan naar het Everest Basecamp betekent wel dat je continu offroad rijdt., wat wel een groot contrast is met de rest van Tibet, want daar zijn de wegen vrij goed te noemen. Gelukkig rijden we al heel de tijd met een Landcruiser dus het valt alleszins mee. De weg omhoog, want we passeren een paar bergtoppen voordat je bij het Basecamp bent, is vrij vlak te noemen (geen hellingspercentages waar onze beroepsrenners bang van worden). Dat het vrij vlak omhoog loopt, houdt wel in dat je er een tijd over doet voordat je boven bent. Eenmaal boven is het schitterend versierd met de kleuren van het Boeddhisme. Hele slingers hangen over de weg en de lokalen willen je natuurlijk wat van hun ‘schitterende’ waar verkopen.

Mooi uitzicht op de Mount Everest

Bezienswaardigheden Tibet Mount Everest

Vlaggetjes uit Tibet

Mount Everest bij zonsondergang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.