In Bosnië en Herzegovina maakte ik een roadtrip met eigen auto. Dit zijn de bezienswaardigheden van deze roadtrip. We bezoeken Banja Luka (1), Jajce (2), Sarajevo (3) en uiteindelijk Mostar (4) met een dagtrip naar Medugorje (5).

1. Banja Luka

Het kasteel van Banja Luka is de bezienswaardigheid van de stad. In het fort kun je een rondje lopen, maar heel groot is het niet. Verder is het leuk om aan het stromende riviertje locals te bekijken. Zo staan er vaak verdwaalde vissers die in het heldere water wel goed kunnen zien of er nog wat scholen voorbij komen.

The quiet river

River plus castle

Banja Luka bezienswaardigheden Bosnie en Herzegovina

2. De beroemde waterval van Jajce

Vanuit Banja Luka naar Sarajevo is Jajce een mooie tussenstop. Jajce is een stadje dat boven een waterval is gebouwd. Naast de waterval is het vervallen fort een trekpleister. Je betaalt een kleine entree. Daarvoor krijg je een aardig kasteel te zien. Van de kasteelmuren heb je een aardig uitzicht op de stad, maar je kunt de waterval niet zien. Onderweg naar Sarajevo kom je trouwens nog huizen tegen waar de kogelgaten nog goed te zien zijn. Die zijn, ondanks dat de oorlog alweer een tijdje geleden is, dus nog niet allemaal weggehaald.

Waterval Jajce Bosnie en Herzegovina

Bullet holes

Jajce

Old building Jajce

3. Sarajevo

Sarajevo is een stad met een mooie Old Town. Via de gratis wandeltour en de ‘wartunnel’ leren we meer over de roerige geschiedenis.

Gratis wandeltour

Via een gratis wandeltour kun je veel zien van Sarajevo. Maar ook veel leren over de geschiedenis. Ook over Bosnië en Herzegovina vandaag de dag valt veel te vertellen, maar ik beperk mij tot één ding. Zo bestaat Bosnië en Herzegovina voor een deel uit de Republiek Servië dat weer niet te verwarren is met het land Servië. De Republiek Servië maakt deel uit van Bosnië en Herzegovina en in dit gebied wonen voornamelijk etnische Serviërs. Banja Luca ligt bijvoorbeeld in dat deel en daarom zagen wij veel Servische vlaggen in die stad.

We krijgen uitleg over één van de exportproducten van Bosnië en Herzegovina uit de jaren 80. De Yugo, een auto vergelijkbaar met een Lada. Eén grap dan: Waarom hebben de Yugo en de Lada aan de bovenkant van de achterruit een verwarming zitten? Zo dat je handen kan verwarmen als je de auto voortduwt. In Sarajevo is ook de aanleiding te vinden voor de eerste wereldoorlog. Het is immers in deze stad dat Frans Ferdinand (kroonprins van Oostenrijk-Hongarije) is vermoord. Wij worden gewezen op de precieze plaats waar dit is, dat pakken we toch mooi even mee.

Sarajevo Rose

Sarajevo square

Een echte Yugo

Sarajevo: De wartunnel

De wartunnel was de enige in- en uitgang naar Sarajevo tijdens de oorlog. Een 800 meter lange tunnel van ongeveer 1.60 hoog. Grote sterren (o.a. Morgan Freeman) gingen ons voor met een bezoek aan dit museum, maar echt veel stelt het niet voor. In het museum leer je meer over deze geschiedenis. Het museum begint met een dvd van de bombardementen op Sarajevo en eindigt met een stuk over de wartunnel. Een tunnel die je uiteraard ook zelf kunt bekijken.

War Tunnel Sarajevo bezienswaardigheden Bosnie en Herzegovina

Old Sarajevo map

4. De beroemde brug van Mostar

Mostar is beroemd om de prachtige brug. De brug is een replica van de beroemde oude brug die tijdens de Bosnische oorlog (1993) werd verwoest. Maar deze brug is opnieuw gebouwd. Een must-see! Een paar waaghalzen sprongen nog van de brug af, maar daar hebben wij maar van afgezien. Wij doen de bungeejump in Kroatië wel 😉

'Beach' in front of Mostar bridge

Moster brug Bosnie Herzegovina

5. Dagtrip uit Mostar: Bedevaartsoord Medugorje

Medugorje is een bedevaartsoord, alhoewel het niet geaccepteerd is door het Vaticaan. Vanaf Mostar is het door de bergen een uurtje rijden (het staat goed aangegeven), terwijl je geen kip op de weg ziet. Eenmaal aangekomen in Medugorje is het ineens een verzamelpunt van honderden toeristen en toeristenstalletjes waar je allerlei souvenirs kunt kopen.

Verhaal gaat dus dat hier Maria gespot is. Sindsdien is het een populaire bestemming. Het eerste dat we zien is het kerkje waar redelijk wat mensen in de buurt stonden. Er werd een soort dienst gehouden die ook nog vertaald werd in het Italiaans. Vooral bij Italianen gaat dit er wel in. Ook grappig zijn de biechthokjes. We dachten eerst nog dat een rij voor de wc stond, maar blijkbaar hadden heel wat mensen wat op te biechten.

Het beeld van Jezus Christus is ook een echte trekpleister. Het beeld zelf zit goed in elkaar, er ligt een kruis op het de grond waar Jezus als het ware uit is gekomen. Grappige is dat veel mensen de voeten van het beeld schoonvegen, waardoor er een soort gouden laagje zichtbaar wordt.

Maria Medugorje

Biecht rij

Statue of Jesus

St. James Church

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.