Ik verbleef een week in het Russische Moskou. Dit zijn mijn top tien bezienswaardigheden van deze week in Moskou.

Hoogtepunten van een week Moskou

We verbleven een week in Moskou. En ja: Een week in Moskou is veel. Maar: De stad heeft echter meer dan 10 miljoen inwoners. Er is dus genoeg te doen. Vanuit de stad is bovendien nog een mooi uitstapje te maken naar Sergiev Posad. Hierbij mijn tien hoogtepunten van een week in Moskou. Moskou was overigens startpunt van een reis door Rusland met de Transsiberië Express, de langste treinreis ter wereld..

1Beroemd Moskou: Rode plein, het Kremlin St. Basil

De meest bekende bezienswaardigheden van Moskou bevinden zich in het centrum rond het Kremlin. Kremlin is Russisch voor versterkte stadskern en dat was te merken. Uiteraard is het Kremlin te bezoeken. Je kunt onder andere een grote klok en een groot kanon. Ik was er overigens in september. Dan is de jaarlijkse militaire taptoe. Veel bezienswaardigheden (Rode plein, de tombe van Lenin en St. Basil) zijn dan afgesloten. De militaire taptoe is wel erg de moeite waard (foto hieronder met vuurwerk).

Vuurwerk

Ingang Kremlin

Kremlin 1

2Een dagtrip naar Sergiev Posad

Sergiev Posad ligt bijna op 100 kilometer van Moskou. Vooral interessant als dagtrip vanuit Moskou dus. Dit is een van de belangrijkste kloosters van Rusland. Dit klooster, het Troitse-Sergieva Lavra klooster geheten, is in de veertiende eeuw door Sergej van Radonezh gesticht. Hij is de patroonheilige van Rusland.

Het is een mooi klooster. Daarnaast zie je dat het echt door Russen wordt gebruikt als bedevaartsoord. Ineens zagen we onze chauffeur lopen met vijf kaarsen. Hij wilde dus ook kaarsjes branden. Dit klooster is overigens wel een beetje een commerciële bedoeling. Ze verkopen er lege plastic flessen die gevuld kunnen worden met het heilige water.

Man met baard...

3De markt van Izmaylovo (inclusief een Vodkamuseum)

De Izmaylovo ligt in de buurt van Izmaylovsky Park. Je kunt de metro eenvoudig komen. Beste dagen zijn zaterdag en zondag. Hier verkopen ze zo’n beetje alles. Shirts met grappige prints, heel veel beeldjes van de Russische kerstman, opgezette dieren, beschilderde prullaria, bontmutsen en soort sporks van “stainless steel”.

Boven (op een soort tweede verdieping) is meer oud spul te koop. Of in ieder geval spul waarvan verkopers de illusie willen wekken dat het oud spul is. Sommige verkopers die weer vertrokken, gooiden hun waar echter in een koffer alsof het oud ijzer betrof. Dus met die oudheid zal het wel meevallen.

En toen was het zoeken naar het Vodkamuseum, waarvoor je een brug over moest lopen. En ja, wordt dat ding net voor je neus afgesloten. En behulpzaamheid komt niet in het woordenboek voor van een Rus, maar gelukkig konden we via een omweg toch naar het museum komen. En ja, een museum van een (!) kamer…. Dat wil je toch niet missen!

Het vodkamuseum is een grappige bezienswaardigheid op de Izmaylovo markt. Niets bijzonders, maar wel een uitgebreide collectie van flessen. Waaronder een fles van 96% alcohol en de mogelijkheid om nog even een shotje te proberen.

Vodkamuseum

Izmailovo Market

Izmailovo Market

Izmailovo Market

Beeld kopen?

4Het prachtige Pushkin museum

Het Pushkin bestaat uit twee musea. Je hebt het ‘populaire museum’ dat de meeste mensen kennen en het iets minder bekende andere Pushkin museum (dat ernaast ligt) met allemaal impressionistische kunstwerken. Het impressionistische museum is erg mooi en bevat mooie schilderijen. Onder andere (echte!) Van Gogh’s gezien. Waaronder het enige kunstwerk dat hij bij leven heeft verkocht: ‘de rode wijngaard’ (foto hierboven). Ook enkele werken van Picasso en Gaugin zijn aan mijn kritische oog voorbij getrokken.

Richard geniet...

Schilderij en bankje

5De kathedraal van Christ the Savior

De kathedraal van Christ the Savior is een prachtige kathedraal. Dit is overigens een nagebouwde versie is van de Khatedraal die ooit is verwoest ten faveure van het grootste zwembad ter wereld. Dat zwembad is vervolgens weer gesloopt voor deze namaakversie. Je kunt de Kathedraal ook bezoeken. Binnen mag je geen foto’s maken (bewakers kwamen al half alert aanlopen als ze de rits van een tas hoorde). Dus zijn de foto’s van buiten:

Cathedral Christ Savior

6Standbeeld van Peter de Grote

Dit is een en kunstwerk van Zurab Tseriteli (vriend van de burgemeester van Moskou). Het schijnt de boot van Columbus te moeten voorstellen die Rusland cadeau wilde doen aan Amerika. Reactie Amerika: Wat moeten we met zo’n boot, we hebben het vrijheidsbeeld al. Reactie Rusland: Net doen of er niets gebeurd is, je zet Peter de Grote op je boot en plaatst het ding in Moskou.

7Het Danilovsky Monastary

Het Danilovsky Monastary is het hoofdkwartier van de Russische Orthodoxe kerk. Veel (oude) vrouwen hier die bidden. Ze hebben hier ook heilig water. Meerdere Russen hebben we er van zien drinken, dus het zal wel goed zijn. Zelf heb ik het niet geprobeerd. Dus drinken op eigen risico als je er bent.

Heilig water

8Victory Park + oorlogsmuseum

Victory Park past helemaal in de Sovjet-traditie van monumentale over de top kunst. In het park ligt het Museum van de Grote Patriottische Oorlog. De Russische benaming voor de de Tweede Wereldoorlog. Zij zien het als de verdedigingsoorlog van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland en zijn bondgenoten. Het museum is groots opgezet met onder andere affiches uit die tijd.

Victory Park

Oorlogsaffiche

9Vrouwenklooster Novodevichy met beroemde begraafplaats

Novodevichy, anders dan de andere kloosters (zoals Sergiev Posad) is dit een vrouwenklooster. Bijzonder is het kerkhof dat achter Novodevichy ligt. Op het kerkhof liggen verschillende bekende mensen. Een vrouw van Stalin bijvoorbeeld, maar ook Boris Jeltsin.

Novodevichy

Novodevichy

Novodevichy

Novodevichy

Novodevichy

10Winkelstraat Arbat

Het is de winkelstraat van Moskou. Het is de meest toeristische straat van Moskou. Je vindt er verschillende souvenirwinkels. Ook het Hard Rock Cafe zit aan de Arbat. Hier kun je aardig stappen, omdat er ook veel expats komen.

Vanuit Moskou nam ik de Transsiberië Express richting Irkoetsk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.