De bezienswaardigheden Faeröer Eilanden. De Faeröer Eilanden zijn een aantal eilanden gelegen tussen Schotland en IJsland. Het is een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken. Je kunt de Faeröer Eilanden dan ook alleen bereiken door via Kopenhagen te vliegen. Een vliegticket naar de hoofdstad van de Faeröer Eilanden, Tórshavn, kost je zo’n 250 euro.

Bezienswaardigheden Faeröer eilanden: De hoogtepunten van alle eilanden

Mykines puffin close-up
Op de Faeröer Eilanden wonen zo’n 50.000 mensen. Het totale land behelst een kleine 1.500 km². Toch zou ik er al snel een kleine week voor uittrekken om de ruige natuur van dit land tot je te nemen. De Faeröer Eilanden bestaat uit meerdere eilanden. Voor de bezienswaardigheden Faeröer Eilanden moet je de verschillende eilandjes af. Ik neem jullie mee langs de (letterlijke) hoogtepunten van dit ruwe landschap.
bezienswaardigheden Faeroer Eilanden hoogtepunten per eiland

1. Vágar: De beroemde waterval

Gasadalur waterval bezienswaardigheden Faeroer Eilanden
Er zijn niet heel veel wegen in het land, waardoor je niet snel kunt verdwalen en eigenlijk gewoon de weg kunt volgen. Vanaf de luchthaven rij je op het eiland Vágar door het ruige landschap van de Faeröer Eilanden richting Gásadalur. Rijdend langs gletsjers en tussen de schapen waan je je in een ander tijdperk. Via een tunnel rij je zo de vallei in waarin het afgelegen dorpje Gásadalur ligt. Het dorpje is bekend vanwege de naastgelegen waterval, de Múlafossur. Deze waterval met het uitzicht over de zee en de vallei achter je zorgt voor een prachtig plaatje.

Waterval Múlafossur is misschien wel het icoon van de Faeröer Eilanden

2. Mykines: Alles voor de puffins


Ben je op de Faeröer Eilanden, dan moet je absoluut naar Mykines. Mykines is niet te bereiken met de auto. In Sørvagur kun je de boot nemen naar het eiland. Houdt er rekening mee dat je voor de boot, maar ook voor het natuurgebied op Mykines zelf vooraf tickets boekt. Gezien het weer op de Faeröer Eilanden doe je er verstandig aan je goed aan te kleden voor de bootvaart. Welk seizoen ook, de temperatuur op de Faeröer Eilanden ligt op een constante van 9 tot 13 graden.

Mykines vuurtoren

De haven van Mykines ligt tussen de rotspartijen. Via enkele beklimmingen kom je aan in het pittoreske dorpje dat middenin een vallei ligt. Verder klimmend naar boven kom je aan bij de ingang van het natuurgebied. De toeslag die je hiervoor betaalt komt ten goede aan dit natuurgebied, of misschien beter gezegd ‘vogelparadijs’. Want lopend van het dorpje Mykines door het natuurgebied naar het einde van het eiland kom je vele vogelsoorten tegen, zoals papegaaiduikers of Jan van Genten. Ook heb je hier de mogelijkheid om walvissen te spotten. De wandeling is een buitenaardse ervaring op de rand van deze wereld. En ja, het puffins spotten hoort er toch een beetje bij. De vogels zijn gewoon onderdeel van de bezienswaardigheden Faeröer eilanden.

Natuurlijk wil je de beroemde puffins op de foto zetten!

Mykines puffins eet gras

3. Streymoy: Overal schapen!

kirkjubour schapen op de Faeroer Eilanden
Streymoy is het volgende eiland op de lijst bezienswaardigheden Faeröer eilanden. Van het eiland Vágar kun je naar het grootste eiland Streymoy. In het zuiden van het eiland ligt de hoofdstad Tórshavn. In Tórshavn woont bijna de helft van het totaal aantal inwoners van de Faeröer Eilanden, namelijk een kleine 20.000. In deze voor Faeroerse begrippen ‘stad’ is van alles te vinden, waaronder het historische centrum en het nationaal museum. Ook de oude haven is een must-see.

Een andere bezienswaardigheid in Tórshavn is het voetbalstadion. En hier ken je de Faeröer Eilanden misschien ook van, het nationale voetbalelftal. Het land investeert groots in talentontwikkeling op het gebied van voetbal. Het is bizar om te zien dat zelfs dorpjes waar zo’n 8 huizen staan een eigen kunstgrasvoetbalveld hebben. Als dit zo doorgaat komen ze misschien het volgende EK de poulefase door!

We verlaten deze bruisende stad en rijden door naar het zuidelijkste puntje van het eiland, Kirkjubøur (foto boven). Dit afgelegen dorpje heeft een prachtig uitzicht over enkele andere eilanden van het land. Je hoeft dit prachtige uitzicht niet alleen te ervaren, want met jou zijn honderden schapen. En dat is ook niet zo gek. In het Deens zeg je Fårøer, wat ‘schapeneilanden’ betekent (får = schaap, øer = eilanden). Je komt zo dan ook overal tegen. Pas dan ook goed op als je gaat rijden, want je komt altijd wel een paar keer schapen op de weg tegen.

Door al het grasland op de Faeröer Eilanden hebben ze ook ambities op voetbalgebied

Van het uiterste zuiden gaan we naar het noordelijkste puntje van dit eiland, via Vestmanna. Vestmanna staat bekend om haar rotspartijen vol met verschillende soorten vogels. Je kunt deze rotsen niet met de auto bereiken, maar er zijn genoeg bootexcursies naar deze bijzondere plek toe. Met de boot waan je je tussen de rotspartijen van soms zelfs 700 meter hoog. De rotsen en de grotten van Vestmanna zijn letterlijk een broedplaats voor veel vogels, zoals papegaaiduikers, alken en zeekoeten. De eieren van deze vogels zijn voor de Faeröers een delicatesse. In het verleden daalden mensen zelfs van deze hoge rotspartijen af om deze eieren te verzamelen.

Saksun kerk bezienswaardigheden Faeroer Eilanden
Door naar het noordelijkste puntje van Streymoy, Saksun (foto kerk). Hier vind je een gebergte boven een lagune, wat prachtige plaatjes oplevert. Vanaf Saksun kun je zowel de bergen in, als naar beneden richting de zee. Het is zeer aan te raden dit beiden te doen. Vanaf de bergen heb je uitzicht over het dorpje Saksun en de lagune eronder. Wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe. Weer terug in Saksun kun je richting de zee lopen over het zwarte zand. Ook hier is het uitzicht fenomenaal.

4. Eysturoy: Pittoresk wandelgebied

Runavik
We gaan door naar het eiland Eysturoy. Van het dorpje Eiði rijden we via het gebergte Slættaratindur naar het dorpje Gjógv. De Slættaratindur is de hoogste berg van de Faeröer Eilanden en is 880 meter hoog. Vanaf de top van de berg kun je met helder weer alle eilanden van het land zien. En dat wordt lastig. Door het zeeklimaat en de hoge bergen blijven wolken en mist vaak hangen rond de eilanden. De lucht is dan ook zelden helemaal helder rond de eilandengroep. Je kunt de berg via diverse routes beklimmen, maar trek hier gerust een paar uur voor uit.
Voor de wat minder ervaren wandelaars kun je ook terecht aan de zuidkant van het eiland. Rond het meer Toftavatn is een prachtig wandelgebied tussen de dorpjes Runavík (zie foto) en Toftir. Hier kom je ook gelijk weer iets meer in de bewoonde wereld.

Op eiland Eysturoy kun je prachtig wandelen en kom je verschillende pittoreske plaatjes tegen

5. Borðoy, Kunoy en Viðoy: Bereikbaar via een tunnel

Klaksvik kerk bezienswaardigheden Faeroer Eilanden
Nog verder de bewoonde wereld in komen we aan in Klaksvik. Klaksvik is de tweede grootste ‘stad’ van de Faeröer Eilanden en kent maar liefst 5.000 inwoners. De stad ligt op het eiland Borðoy. In Klaksvik vind je onder andere de bekende Christiaanskerk. De architectuur van de kerk is geïnspireerd op een oude Vikinghal en is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Een must-see op de lijst bezienswaardigheden Faeröer Eilanden.

In Klaksvik vind je de bekende Christiaanskerk. Zeker het bekijken waard.

Het eiland Borðoy is door tunnels verbonden met de eilanden Kunoy en Viðoy. En wat voor tunnels! Met een eenbaansweg en enkele inhammen is het een kat-en-muis-spel om door de tunnel heen te komen. Eén kant van de weg heeft voorrang, de andere kant moet goed kunnen inschatten hoeveel tijd er nog is om naar de volgende inham te rijden. En wat doe je als er nog 3 auto’s achter je rijden? Kortom, een hele ervaring die zeker de moeite waard is. Zodra je de tunnel uitkomt waan je je gelijk weer in het prachtige ruwe landschap. Want als je daar van houdt, moet je absoluut een bezoek brengen aan de Faeröer Eilanden.

Kortom, zoals je kunt zien is zijn de bezienswaardigheden Faeröer eilanden te zien op het volledige eiland. Trek dus genoeg tijd uit voor een bezoek aan dit bijzonder ruige natuurgebied!

Wil je de Faeröer Eilanden ooit bezoeken? Of ben je er al geweest?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.