Dit zijn mijn 10 persoonlijke tips voor jouw reis bucketlist. Welke ervaringen mag je als wereldreiziger absoluut niet missen? Ik zet mijn persoonlijke 10 favorieten op een rijtje ter inspiratie.

Reis bucketlist: Wat mag niet ontbreken?

reis bucketlist voor wereldreizigers reizen over de wereld
Foto bij Baranco Wall
Hier sta ik letterlijk op de nummer 1 van mijn reis bucketlist tips.

Een bucketlist heb je natuurlijk in vele soorten en maten. Het woord is weer helemaal opgeleefd sinds de film The Bucket List. In de film hebben de terminaal zieken Jack Nicholson en Morgan Freeman nog kort te leven en gaan hun wensen waarmaken. Het woord is nu zelfs zo populair dat de Volkskrant er een alternatief Nederlands woord voor probeerde te vinden.

Maar wat moet er nou op je reis bucketlist als inspiratie? De lijst van dingen die je nog graag een keer zou doen in je reisleven? Een lijst die inspiratie geeft. In deze blog deel ik 10 reisbestemmingen voor op je reis bucketlist. Bovendien zijn het ervaringen die ik reis bucketlist waardig heb ingeschat. Kortom: Ervaringen waar ik met een goed gevoel aan terug denk.

Hier volgt een lijst met 10 bestemmingen die wat mij betreft direct op je bucketlist kunnen. Zo geef ik redenen waarom een ervaring op je lijstje zou moeten. Maar ik ben de vervelendste niet. Ik geef ook argumenten waarom zo’n ervaring misschien niets iets voor jou is. Alhoewel ik me dat bijna niet kan voorstellen natuurlijk. Laten we beginnen met nummer 10 op de lijst.

10. Hawaii bezoeken, Verenigde Staten

Aloha Honolulu Hawaii

We beginnen met de prachtige eilandgroepen Hawaii. In de zomer van 2015 maakten we een reis van drie maanden door de Verenigde Staten. Die reis begon met twee weken Hawaii. Daar zagen we al het moois wat deze eilanden te bieden hebben, want Hawaii is meer dan alleen zon, zee en strand. Natuurlijk, je moet wel een heerlijke Mai Tai cocktail gedronken hebben op het beroemde Waikiki Beach in Honolulu. Maar Hawaii is eigenlijk in zichzelf al een bucketlist bestemming.

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Hawaii is super veelzijdig. Dat merk je al als je de hoofdstad Honolulu aan het verkennen bent. Hawaii bestaat uit meerdere eilanden en op ieder eiland is wel wat leuks te beleven. Op ieder eiland kun je gelukkig wel heerlijk relaxen. Wandelen over het strand, de beroemde Kona koffie drinken of snorkelen. Je kunt helemaal tot rust komen op deze bucketlist bestemming!

USS Bowfin Pearl Harbor

De tweede reden is de geschiedenis van Hawaii. Zo moet je Pearl Harbour bezocht hebben als je naar Hawaii gaat. Er is zoveel te zien zoals je in deze blog over Pearl Harbour kunt lezen, want je moet er een volledige dag voor uittrekken. Dan word je helemaal bijgepraat over dit belangrijkste stukje geschiedenis voor Europa, Japan en de VS.

Daarnaast bezoek je Hawaii natuurlijk voor de prachtige natuur. Een van de hoogtepunten is de Waimea Canyon, ook wel de Grand Canyon van Hawaii genoemd. Ook vanuit Honolulu kun je prachtige wandelingen doen naar de Diamond Head Crater. Maar absoluut hoogtepunt is toch wel deze wandeling over vulkanen.

Helicopter door Waimea Canyon Hawaii
Hawaii Vulkanen Halemaumau Krater Lavaspetters

Nog een reden nodig om dit op je reis bucket list te zetten? De dieren van Hawaii zijn ook een reden om naar deze eilandengroep af te reizen. Van zwemmen met dolfijnen tot het snorkelen of duiken Manta Rays. Genoeg redenen dus om Hawaii te bezoeken!

Manta Ray Hawaii dichtbij
Snorkelen dolfijnen voor de boot

Waarom niet op je reis bucket list?

Waarom niet op de reis bucket list? Ik kan eigenlijk geen reden bedenken. Nou ja, eentje dan. Naar Hawaii vliegen vanuit Nederland is een lange reis. Je bent sowieso meerdere vluchten onderweg naar Honolulu. Maar dat is de vliegreis meer dan waard, want je landt op een van de meest veelzijdige eilanden ter wereld!

9. De Taj Mahal bezoeken, India

Op nummer 9 op de lijst een bouwwerk dat je ongetwijfeld kent: De Taj Mahal. De Taj Mahal is een mausoleum in de stad Agra, Noord-India. Ik bezocht deze bijzondere plek dan ook als onderdeel van een week in Noord-India. Shah Jahan liet dit grafmonument bouwen als laatste rustplaats voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. Een bijzondere plek die naar mijn mening op je bucketlist thuishoort!

Taj Mahal Reizen over de Wereld bezienswaardigheden Noord-India

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

De eerste reden is dat je verrast gaat worden. Ja, je hebt dit gebouw al 100x gezien op foto’s, totdat je er dan zelf bent. Indrukwekkend! Zoals ik in mijn blog over de bezienswaardigheden van Noord-India al schreef: “Hoewel je de Taj Mahal al honderd keer hebt gezien op foto’s. Oog in oog met de Taj Mahal is het gebouw nog indrukwekkender“.

Dat dit een hoogstandje is qua architectuur voel je ter plekke. Vele mensen kijken er hun hele leven naar uit om hier aanwezig te zijn. De Taj Mahal is overigens geen religieuze plek. Dus de plek is echt zo groot geworden vanwege de ongekende schoonheid.

Waarom niet op je reis bucket list?

Taj Mahal vanaf Taj Ganj

Deze bestemming is super toeristisch. Of je nou vroeg of laat komt. Iedereen is hier om dezelfde foto te maken. Ook wil iedereen het beroemde Princess Diana bankje op de foto. Dus als je niet van plekken houdt vol met toeristen moet je de Taj Mahal overslaan. Dan kan ik de plek op nummer 8 aanraden, want dat is nog geen plek die is overstroomd met toeristen.

8. Paaseiland bezoeken, Chili

In mijn blog over Paaseiland zei ik het al: “Paaseiland moet je minimaal een keer bezoeken in je reisleven”. Een perfect plekje voor je reis bucketlist en een plek die nog niet is platgelopen door toeristen. Paaseiland ligt op zo’n 6 uur vliegen van Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. En op dit bijzondere eiland kun je je makkelijk een week vermaken.

Reizen over de Wereld bij Ahu Akivi Paaseiland

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

De allereerste reden is het toch wel het mystieke van deze plek. Je wilt natuurlijk die aparte paasbeelden van met eigen ogen aanschouwen. En elk paasbeeld (of Moai) heeft weer zijn eigen verhaal. In mijn blog met daarin de tien meest bijzondere paasbeelden lees je hoe bijzonder die beelden eigenlijk zijn. Waarom zijn ze gemaakt? Het eerlijke antwoord is dat we daar alleen maar naar kunnen gissen. Wel waren het een soort van beschermheiligen van de dorpelingen. Het is een zeer aparte plek, maar tegelijkertijd eentje die je nooit vergeet.

De tweede reden? Paaseiland heeft meer te bieden dan paasbeelden. Je kunt er duiken, chillen op het strand, prachtige wandelingen maken, heerlijk eten. En dat zonder hordes toeristen, want er is maar een landingsbaan op Paaseiland. Dus heel veel toeristen kom je niet tegen. Wij verbleven een week op dit eiland dat niet groter is dan Texel. En toch hebben ons elke dag vermaakt op dit bijzondere eiland. Lees daar meer over in mijn blog met 30 activiteiten op Paaseiland.

Hina Riru Moai Paaseiland bezoeken Rano Raruku
Wandelen of hiken op Paaseiland
Orongo krater met hond Paaseiland

Bekijk ook: Deze reisvideo is de complete reisgids voor Paaseiland.

Waarom niet op je reis bucket list?

De prijs is in ieder geval geen reden om niet te gaan. Je kunt ook redelijk goedkoop naar Paaseiland. Een reden om niet te gaan? Je hebt geen interesse in geschiedenis en de bijzondere historie achter de paasbeelden. Daarnaast is het net als Hawaii ook geen plek die je heel eenvoudig kunt bereiken. Je moet deze reis bovendien combineren met Chili, omdat je vanaf Santiago de Chile moet vliegen. Voor mij waren het in ieder geval geen overtuigende argumenten om dit bijzondere eiland niet te bezoeken.

7. The Wave bezoeken, Verenigde Staten  

The Wave is een van de mooiste, maar tegelijkertijd een van de meest exclusieve plekken ter wereld. Er worden slechts 20 mensen per dag toegelaten. The Wave ligt in de Amerikaanse staat Arizona. Wij hadden het geluk om na een loting toegelaten te worden. Ons bezoek begon vanuit Kanab in de staat Utah.

Wandelen over natuurfenomeen The Wave Amerika magische ervaring

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Deze plek moet op je reis bucketlist, omdat The Wave een van de meest exclusieve plekken ter wereld is die je gaat bezoeken. Je moet een echte geluksvogel zijn om hier te morgen rondlopen. The Wave bestaat uit zeer gevoelig Navajo Sandstone en je mag er gewoon over heen lopen magisch. Onze gids had in 2015 al de inschatting dat dit niet lang meer gaat duren. Maar je kunt nog steeds online en offline inschrijven voor deze hike. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Beroemde surffoto The Wave Amerika surfen

De plek heeft overigens meer te bieden dan DE beroemde foto die je op de “surfplek” kunt maken. Wij liepen zo’n 10 tot 15 kilometer met een gids. Die liet ons nog veel meer mooie plekjes zien. Een van die prachtige plekken is de rotsentuin Fatali’s boneyard. Dat is een bijzondere collectie van allerlei rotsen. Rotsen die enorm kwetsbaar zijn. Een soort openlucht museum dus.

Bijzondere rots in evenwicht Fatali's boneyard
Rots Fatali's boneyard in The Wave Amerika

Waarom niet op je reis bucket list?

The Wave mogen bezoeken is alsof je een lot uit de loterij wint. Er worden immers maar 20 mensen per dag toegelaten. De grootste kans is de offline loterij. Online doen mensen over heel de wereld mee. Offline heb je een iets grotere kans, maar dan moet je dus lange tijd verblijven in Kanab om een kleine kans te maken om The Wave te bezoeken. Dus win je nooit wat bij de loterij of de plaatselijke bingo. Misschien moet je dan al het andere moois in West-Amerika maar bezoeken, haha.

6. Een wedstrijd sumoworstelen bijwonen, Japan

Japan is een land dat veel te bieden heeft. Dat laat mijn top 20 bezienswaardigheden van Japan wel zien. Het land van structuur en bijzondere oosterse taferelen. Sumoworstelen brengt dat samen. Sumoworstelen is een bijzondere en zelfs religieuze sport. Door het bijwonen van een toernooi sumoworstelen leer je Japan echt kennen.

Sumoworstelen doyho wedstrijd

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Sumoworstelen is een unieke ervaring. Het is echt de sport van Japan! Een voetbalwedstrijd bekijken of een honkbalwedstrijd bijwonen kan overal ter wereld. Maar sumoworstelen is uniek voor Japan. Als je eenmaal bij zo’n toernooi aanwezig bent, worden de over het algemeen rustige Japanners zeer uitbundig. Ze noemen sumoworstelen ook wel het ritueel om de Goden te vermaken, zoals je in deze post met weetjes over sumoworstelen kunt leren. Het is echt een sportwedstrijd om nooit te vergeten.

Makuuchi sumo

De sfeer tijdens de wedstrijden is ook prachtig. De worstelaars doen aan psychologische oorlogsvoering voordat ze beginnen. Het publiek wordt gek en dan moet de wedstrijd nog beginnen. Maar beelden zeggen meer dan woorden. Bekijk deze video van de wedstrijd tussen twee toppers en je ziet gelijk waarom dit op je reis bucketlist moet staan. Zelfs naar het sumoworstelen? Lees dan deze blog.

Waarom niet op je reis bucketlist?

Je moet heel je reisschema naar Japan aanpassen op het bijwonen van een sumoworstelwedstrijd. Er zijn namelijk maar enkele toernooien per jaar. Dus zoals met ieder item op deze lijst met bucketlist inspiratie: Je moet er wel wat voor over hebben.

5. Dwars door de jungle naar de verloren stad, Colombia

Colombia is een prachtig land. We verbleven er ruim een maand en vervelen deden we ons geen moment. Van tropische eiland tot romantische steden. Eigenlijk heeft Colombia alles wel te bieden. Maar een ervaring stond voor ons op nummer 1. De 4-daagse hike dwars door de jungle naar de verloren stad: De Ciudad Perdida. Een waardige nummer 1 op mijn lijst top 10 bezienswaardigheden van Colombia.

Samen bij Ciudad Perdida Colombia

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Allereerst is het een mooie sociale ervaring. Je doet dit vanuit Santa Marta met een hele groep andere toeristen. Met een beetje geluk heb je een goede groep waar je met plezier 4 dagen mee kunt optrekken. Daarnaast maken de gidsen er ook een feestje van.

Fruitstop Ciudad Perdida Trekking

Daarnaast is het een prachtige en zweterige hike. Letterlijk dwars door de jungle. En je hebt ook echt het gevoel dat je in een afgelegen stukje Colombia rondloopt. De jungle wordt bewoond door de inheemse bevolking. Die nemen de groepen toeristen die rondlopen inmiddels voor lief aan. Na lang lopen kom je uiteindelijk uit bij de verloren stad. Lees in deze blog hoe we deze wandeling hebben ervaren.

Ciudad Perdida Colombia van boven 2

Waarom niet op je reis bucketlist?

Het is back to basic. Dus ben je luxe gewend? Sla deze hike dan maar over. Je moet zelf al je spullen meenemen. Bovendien is het ’s avonds koud douchen en slapen op matjes midden in de jungle. Met een beetje ongeluk moet je zelfs slapen in een hangmat. Bovendien is de luchtvochtigheid gigantisch. Dus denk niet te makkelijk over deze prachtige hike.

4. The Big Five spotten, Afrika

The Big Five spotten in Afrika. En dit is vast niet de enige lijst met deze reis bucketlist inspiratie. De vraag is natuurlijk nog wel. Wat is nou de beste plek in Afrika om The Big Five te spotten? Je hebt een paar plekken op de wereld waar je ze allemaal kunt zien. Op drie van die plekken ben ik geweest. Het Krugerpark in Zuid-Afrika, de Serengeti in Tanzania en de Ngorongoro-krater, ook in Tanzania. Maar….. op geen enkele plek zag ik ze alle vijf.

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Voordat we het gaat hebben over The Big Five. Hierbij eerst een overzicht van de Big Five:

Rhino in the water
1. Neushoorn
Luipaard in een boom -  - Serengeti Tanzania ervaring
2. Luipaard,
Lake Manyara Tanzania - Buffel rust uit met safari auto op achtergrond
3. Buffel
Een olifant drinkt water in Tarangire wildpark Tanzania
4. Olifant
Leeuwen drinken water - Serengeti Tanzania ervaring
5. Leeuw

Waarom moeten het spotten van The Big Five op je reis bucketlist? Naar mijn mening vooral omdat het doen van een safari geweldig is. Het klinkt een beetje als een cliché, maar iedere dag is weer een verrassing. Het zien van een van The Big Five is dan een leuke bonus. Want maakt een olifant leuker dan bijvoorbeeld een giraffe?

Mijn favoriete wildpark is de Serengeti in Tanzania. Dat is zo groots, hier heb je nog echt het gevoel dat je in de wildernis bent. Het is een geweldige plek om leeuwen te zien. Maar ook voor luipaarden, olifanten en buffels zit je hier goed. De neushoorn is wat lastiger. Die hebben we in Tanzania helaas niet gezien (ook niet in de Ngorongoro-krater). The Big Five spotten is dus ook een goed excuus om meerdere wildparken te bezoeken in Afrika.

Serengeti Tanzania ervaring uitgestrekte vlakte

Waarom niet op je reis bucket list?

Ja, misschien omdat je geen dierenvriend bent? Of je hebt niets met dieren? En sommige parken zijn erg toeristisch. Daar sta je in de file voor een leeuw. Dan is het net een dierentuin. Dus ga je voor het ongerepte Afrika zou ik naar de Serengeti afreizen.

3. De Trans-Siberië Express treinreis, Rusland/Mongolië/China

Op nummer 3 een klassiekertje voor reis bucketlist. De beroemde treinreis van de Transsiberië Express. Is dit de mooiste treinreis ter wereld? In ieder geval is de treinreis erg lang. En veel reizigers (ik ook) spelen natuurlijk vals, want in veel gevallen doe je de Trans Mongolië Express. Want die eindigt in Beijing en stopt onderweg nog in Mongolië. Bekijk hier de verschillen:

Transsiberië Express reisverslag kaart

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

De eerste reden is de rust. Je stapt in Moskou aan boord van een trein om vervolgens meerdere dagen alleen maar de treinen. Je komt dus echt tot rust tijdens deze treinreis. Natuurlijk, af en toe stopt de trein en kun je even een frisse neus halen. Maar over het algemeen ben je gewoon de tijd aan het doden totdat je bij je eerste bestemming uitkomt.

De tweede reden om dit op je bucket list te zetten? De mooie reisbestemmingen waar de trein allemaal langskomt. Je hebt het geweldige Mongolië waar je van gertent naar gertent reist. Maar ook Beijing als eindpunt van de reis is een geweldige wereldstad om te bezoeken. Ook Irkoetsk in Rusland met het beroemde Baikalmeer is het bezoeken waard. Kortom: Deze route heeft heel wat mooie stops.

Reisverslag Transsiberië Express: Mooiste treinreis ter wereld

Waarom niet op je reis bucket list?

De treinreis is erg lang. Je zit van Moskou naar Irkoetsk al zo’n 4 dagen in de trein. Met het stuk naar Beijing erbij kom je al snel uit op een week in een trein. Je verliest dus heel veel tijd met treinen. Nu is dat niet zo’n probleem als je veel tijd hebt. Maar als je maar een korte vakantie hebt, weet ik niet of ik de Transsiberië Express zou aanraden voor je reis bucketlist.

2. Bungeejumpen, Europa/Nieuw-Zeeland

Bungeejumpen kan zomaar een verslaving worden. Toen ik de hoogste bunggeejump van Europa deed, sprong er voor mij een Zweed naar beneden die er al meer dan 10 had gedaan. Een bungeejump doen. Een notering die je vaak terug zit op een reis bucketlist, maar ook eentje die er wel op hoort. Want je moet maar durven. En gelukkig, voor een gave bungeejump hoef je niet helemaal naar adrelineland Nieuw-Zeeland af te reizen.

Mijn allereerste bungeejump in Nieuw-Zeeland.

Waarom moet dit op je reis bucketlist?

Met je volle verstand een afgrond inspringen. Het blijkt toch wel een dingetje te zijn. Een ding met aantrekkingskracht. Je angsten overwinnen. Een keer iets doen dat niet normaal is. En mijn gevleugelde advies is altijd: “Als je een bungeejump doet, kies dan een super coole of hoge plek uit, want springen moet je toch wel”. En het gevoel: alsof je valt en maar blijft vallen. Voor een seconde of zoveel….

En waar moet je dan een bungeejump doen? Ik raad twee plekken aan. Allereerst Nieuw-Zeeland. De plek waar het bungeejumpen is uitgevonden. In Nieuw-Zeeland heb je drie hele mooie bungeejumps. Mijn eerste bungeejump was de Nevis (zie foto boven). De tweede plek is de Verzasca Dam in Zwitserland. Een mooie dagtrip die je kunt ondernemen vanuit modestad Milaan.

Hoogste bungeejump Europa Verzasca Dam

Waarom niet op je reis bucket list?

Omdat je niet durft? Van de 100 mensen die een bungee doen, zullen er altijd een paar niet durven. Dus als je niet vantevoren al weet? Niet gaan, want je geld krijg je niet terug. Het enige dat je in Nieuw-Zeeland wel eens krijgt is een t-shirt: “I chickened out” (ik durfde niet). Maar dat is dan een vrij duur t-shirtje, haha.

1. De Kilimanjaro beklimmen, Tanzania

Op nummer 1 staat voor mij de beklimming van de Kilimanjaro. Een zware, mooie en uitdagende beklimming van de hoogste berg van Afrika. Een beklimming die je nooit meer vergeet. Maar wel een beklimming die te doen is voor een beetje geoefende toerist. Goed, je bent er uiteindelijk wel zo’n week zoet mee als er eenmaal aan begint.

Reizen over de Wereld op de top van de Kilimanjaro

Waarom wel op je reis bucket list?

Allereerst omdat het echt een prestatie is, want bij aanvang weet je nog niet of je het gaat halen. Bij de trans-Siberië Express hoef je alleen maar de trein in te stappen, maar dit vraagt echt lichamelijke en geestelijke inspanning. Als je deze uitdaging hebt volbracht, heb je echt wat te vertellen op verjaardagen.

Daarnaast is dit gewoonweg een prachtige wandeling. Er gaan meerdere routes naar de top. De 7-daagde Machame Route die wij gelopen hebben, is ook een lust voor het oog. Elke dag is mooi. Zelfs de dagen nadat je de top hebt bereikt zijn de moeite waard.

Bovendien is het een sociale beklimming. Of je nou in een groep omhoog gaat of via een privé-beklimming. Er gaat een hele groep Tanzanianen mee om je te ondersteunen. Van gids tot kok tot tent master. En dat maakt zo’n beklimming ook gewoon erg gezellig. Waar twijfel je nog over?

Op weg naar Lava Tower Kilimanjaro beklimming
Beklimming van de Kilimanjaro Tanzania
Porters lopen omhoog beklimming Kilimanjaro

Waarom niet op je reis bucket list?

Er zijn wel een paar dingen te bedenken om dit avontuur niet op je reis bucketlist te zetten. De eerste reden is toch het financiële plaatje. Een beklimming is niet goedkoop, omdat er een grote groep personeel meegaat. Tel daarbij je vliegticket op en het is een duur grapje.

Een andere reden om af te zien van de beklimming is mentale en fysieke gesteldheid. Met een hoogte van 5895 meter kun je last krijgen van hoogteziekte. Dus je moet mentaal en fysiek in goede conditie zijn om deze beklimming tot een goed einde te brengen. Ben je dat? Dan wordt het een beklimming om nooit te vergeten!

Genoeg reis bucketlist inspiratie opgedaan?

Ik ben eigenlijk nog wel benieuwd: Welke ervaring die je zelf hebt meegemaakt op reis zou jij aanraden voor iemands reis bucketlist?

Klik hier voor meer reis bucketlist inspiratie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.