Sri Lankaanse Curry leren maken? Dit simpele vegetarisch recept is een Dahl curry (of Dal) van rode linzen en neemt je even mee naar Sri Lanka.

Eten in Sri Lanka betekent het eten van Dahl Curry

Sri Lankaanse Curry
In Sri Lanka kun je niet om curry heen. Wij waren in de zomer van 2014 in Sri Lanka (lees ook ons reisverslag Sri Lanka) en aten bijna dagelijks curry. Zeg Sri Lankaans eten en je zegt curry. Curry is een mengsel van kruiden en specerijen en wordt gecombineerd met vlees, vis of groenten. In Sri Lanka kom je vaak vegetarische curry tegen. Deze curries worden vaak gemaakt met linzen. Je hebt groene, gele en rode linzen. Hieronder deel ik een recept van een vegetarische dahl curry van rode linzen.

Rode linzen zijn gesplitst en hebben een kortere bereidingstijd. Daarom is deze dahl curry eenvoudig te maken.

Hoe kom ik aan currybladeren (curry leaves)?

Currybladboom voor currybladeren
Een belangrijk ingrediënt van elke Sri Lankaanse Curry zijn curryblaadjes (kerrieblad). Het blad geeft tijdens het koken heel veel smaak af! Het is overigens een misvatting dat ze van deze blaadjes kerriepoeder maken! In Sri Lankaans eten kom je de currybladeren heel veel tegen. Verse blaadjes geven het meeste smaak. Maar waar zijn curry bladeren te koop? Je kunt een currybladplantje (of Murraya koenigii) online bestellen via Vreeken Dordrecht (soms vrij lange levertijd). Ook heb ik een plantje gezien bij de Aziatische supermarkt in de Rotterdamse markthal. In de vensterbank (liefst met veel licht) is zo’n plantje wel goed te houden. Bij de betere toko zijn gedroogde currybladeren te krijgen, maar de smaak is vanzelfsprekend wel minder.

Currybladeren zijn niet essentieel in dit gerecht, maar zijn wel het geheim voor de echt typische Sri Lankaanse smaak

Ingrediënten rode dahl Curry

Chan's Rode Split Linzen
Naast peper, zout en olie heb je de volgende ingrediënten nodig voor deze Sri Lankaanse Curry.

  • 250 gram rode linzen (zie foto boven voor een voorbeeld)
  • 2 theelepels zwarte mosterdzaad
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse gember (2 centimeter)
  • 1 theelepel gemalen Kurkuma
  • 1 theelepel garam masala (Bijvoorbeeld van Jonnie Boer)
  • Optioneel, maar erg lekker voor de smaak: Verse curryblaadjes (kerrieblad)
  • Optioneel: chilipoeder / chilipeper

Bereidingswijze Sri Lankaanse Curry

Hier volgt het recept voor de Dahl Curry voor twee personen. De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.

Hou je, net als ik, van een pittige dahl curry? Voeg dan samen met de ui, knoflook en gember naar smaak gehakte chilipeper toe. Of voeg aan het einde van het gerecht wat gedroogde chilipeper uit de molen toe.

  • Was de rode linzen onder koud water. Laat de rode linzen een half uur in water weken
  • Snij de ui, knoflook en gember fijn.
  • Verhit wat olie in de pan en voeg het monsterdzaad toe.
  • Voeg vervolgens de ui, knoflook en gember toe.
  • Hierna kan je curryblaadjes, kurkuma en garam masala toevoegen.
  • Laat de linzen uitlekken en voeg het toe aan de pan
  • Voeg een halve liter water toe en breng het aan de kook
  • Laat het een minuut of 10-15 rustig koken
  • Je Sri Lankaanse curry kan geserveerd worden!

Je kunt de Dahl Curry van rode linzen serveren met Basmati rijst. Dat wordt in Sri Lanka veel gegeten.

Geen buitenlands gerecht meer missen?

Volg Reizen over de Wereld op Instagram, Facebook, Google Plus, Bloglovin’ of Twitter en mis geen recept meer.

Uiteraard hoor ik ook graag als je dit gerecht zelf hebt gemaakt. Ik vond dit recept voor een Sri Lankaanse Curry erg geslaagd! Of misschien ben je zelf in Sri Lanka geweest en heb je daar veel Dahl Curry gegeten?

1 REACTIE

  1. Bij de betere toko zijn ook voor weinig geld curry-leaves in de diepvries te vinden. De smaak komt dicht in de buurt van verse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.