Het Spaanse toetje Crema Catalana. De Catalaanse tegenhanger van de Crème brûlée. Een eenvoudig recept dat bijna niet fout kan gaan!

Recept Crema Catalana
De Crema Catalana wordt in Spanje op 19 maart uit de kast gehaald. Dan wordt namelijk Saint Joseph’s Day gevierd. De Spaanse vaderdag eigenlijk. Het wordt daarom ook wel Crema de Sant Josep of St. Joseph’s cream genoemd. Citroenen brengen op deze dag geluk. Daarom zit er uiteraard citroen in dit recept.

Recept Crema Catalana: Wat kan er fout gaan?

Elk recept op Reizen over de Wereld maak ik eerst zelf. Het duurde even voordat dit recept ‘klaar’ was. Waarom? Het ging wel eens fout. Met name de binding. In het recept moet je hete melk mengen met koud eigeel en suiker. Het eigeel kan hierdoor stollen. Probeer dit te voorkomen met de volgende tips.

1. Maizena! Zorgt voor betere binding.
2. Gebruik volle melk. Halfvolle melk bindt minder!
3. Vermeng de koude en warme delen ‘gelijkmatig’ (zie recept)

Let goed op het bovenstaande! Dan kan het onderstaande recept bijna niet fout gaan.

Recept Crema Catalana

Bereidingstijd: 25 minuten. Daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500ml volle melk
  • Zeste/schil van een halve citroen
  • Zeste/schil van een halve sinaasappel
  • Kaneelstokje
  • 1,5 eetlepel Maizena
  • 4 eigeel (eierdooiers)
  • 3 eetlepels suiker voor op het eigeel
  • Suiker om te branden

Extra nodig

  • Schaaltjes
  • Crème brûlée brander
  • Garde/Klopper

Bereidingswijze

Crema Catalana branden

Bereiding ‘warme’ mengsel

  • Doe 500 ml volle melk in een pannetje. Voeg de schillen van de citroen en sinaasappel toe. Voeg het kaneelstokje toe
  • Laat 10 minuten op laag vuur koken

Bereiding ‘koude’ mengsel

  • Pak een schaaltje.
  • Doe 4 eigelen in een schaaltje.
  • Voeg 3 theelepels suiker toe en klop op. Zo zijn eigeel en suiker goed met elkaar vermengd
  • Voeg de 1,5 eetlepel maizena toe. Klop goed door, zodat er geen klontjes maizena achterblijven.

Samenvoegen

  • Je hebt nu een koud en een warm mengsel. Haal de melk van het vuur en laat even afkoelen. Haal de schillen en het kaneelstokje uit de melk.
  • Pak een paar eetlepels warme melk. Voeg dit toe aan het koude eigeelmengsel. Roer dit even door.
  • Gooi nu het eigeelmengsel door de melk en roer goed door.

Pannetje terug op laag vuur

  • Het pannetje gaat nu terug op laag vuur!
  • Blijf op laag vuur goed kloppen met de garde
  • Niet laten koken! Blijf goed kloppen
  • Na 5-10 minuten begint het mengsel dikker te worden
  • Als het mengsel dikker is, kan de pan van het vuur

Opstijven in de koelkast

  • Giet het mengsel in vier kleine schaaltjes
  • Het moet nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast

Na 2 uur…. Het suiker branden!

  • Haal de schaaltjes uit de koelkast. Verdeel gelijkmatig suiker de schaaltjes
  • Pak je brandertje en branden maar!
  • De Crema Catalana is klaar!

Meer buitenlands koken?

Bekijk alle buitenlandse recepten. Je vindt er een heerlijke Sri Lankaanse Curry, maar ook schattige Japanse koekjes.

Zelf wel eens Crema Catalana op? En ik hoor natuurlijk graag of jouw toetje gelukt is na dit recept van de Crema Catalana.

LAAT EEN REACTIE ACHTER