Na een week India met elke dag de heerlijkste gerechten (recept boterkip!) wil ik de keuken van India zelf beleven. Met het kookboek The Curry Guy gaat dat je zeker lukken. Met een goede voorbereiding zet je de beste Indiase gerechten op tafel. Dat beloof ik je alvast.

Met kookboek The Curry Guy haalt de keuken van India in huis (inclusief recept boterkip)

The Curry Guy Haal keuken India in huis
Tijdens de voorbereidingen van onze Indiareis werd ik door uitgeverij Good Cook benaderd. Of ik het boek The Curry Guy wilde recenseren. Natuurlijk wilde ik dat. Al is het maar om een boterkip te maken die in de buurt komt van de overheerlijke boterkip die ik in New Delhi heb gegeten. Maar het kookboek biedt meer. The Curry Guy bevat meer dan 100 recepten voor voorgerechten, curry’s, tandoorimaaltijden en groente- en bijgerechten om thuis te bereiden. En ik kan je alvast verklappen: Misschien wel net zo lekker als ik in India heb gegeten!

Over de schrijver

Dan Toombs (The Curry Guy) is iemand die door zijn jarenlange onderzoek naar de keuken van India beroemde recepten tot in de perfectie kan nabootsen. Deze blogger uit Californië werd populair toen hij besloot om een jaar lang alleen Indiaas te koken. Hij weet dus waar hij over praat.

Recept boterkip van The Curry Guy

recept boterkip The Curry Guy
Om de proef op de som te nemen, moet ik natuurlijk gewoon gaan koken! Ik kies voor de beroemde boterkip (Murgh Makhani). Het leuke aan het boek is dat je bij elk recept ook een stukje achtergrondinformatie krijgt. Zo is boterkip ontstaan in New Delhi in een restaurant waar de marinade werd hergebruikt.

Ingrediënten recept boterkip voor 4 personen

Voor Indiase boterkip maak je twee recepten. De tandoorikip (recept 1) die je vervolgens door de boterkipsaus (recept 2) roert.

Benodigdheden (optioneel)

  • Spiesjes voor de kip
  • Rijst voor bij de boterkip (kook volgens de verpakking). Ik houd 50-75 gram per persoon aan.

Voor 1 kg tandoorikip

  • 1 kg kipfilet
  • sap van 2 citroenen
  • rode voedingskleurstof (optioneel, maar wel de moeite waard)
  • zout

Marinade tandoorikip

  • 210 gram Griekse yoghurt
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el garam masala (staat recept van in het boek, ik kocht het los)
  • 1 el tandoori masala (staat recept van in het boek, ik kocht het los)
  • 1 tl gedroogd mangopoeder (amchoor)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 groene chilipepers
  • 3 el Parmazaanse kaas
  • 20 gram koriander blad fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 el peper

Voor de boterkipsaus

  • 4 el koolzaadolie of kruidenolie
  • kaneelstokjes van 2,5 cm
  • 2 steranijs
  • 6 kardemompeulen
  • 2 gedroogde kassiebladeren/laurierbladeren
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 wortel (geschild en geraspt)
  • 2 el knoflook-gemberpasta
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 tl kurkumapeoder
  • 300 ml double cream of slagroom
  • 3 el koude boter
  • peper en zout
  • garam masala

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Je kookt er wel de lekkerste boterkip mee!

Je ziet dus dat je best wel wat voorbereiding in dit gerecht moet stoppen. Je maakt met tandoorikip en de boterkipsaus eigenlijk twee gerechten. Binnen die gerechten kun je optioneel de ingrediënten garam masala en tandoori masala (dat zijn kruidenmengsels) zelf maken. Het boek bevat ook recepten voor je eigen garam masala. Dus je kunt het zo origineel maken als je zelf wilt.

Ik kocht garam masala en tandoori masala gewoon bij de toko. Je hebt namelijk ook nog zaken zoals gedroogd mangopoeder (amchoor) en rode kleurstof nodig. Dat heb je zeer waarschijnlijk niet bij elke supermarkt. Ik kon het zelf niet eens vinden bij elke toko. Ga echter wel op zoek naar deze ingrediënten. Amchoor is een must voor de tandoorikip. De kleurstof geeft gewoon een geweldig effect.

De ingrediënten eenmaal in huis? Dan kan het koken beginnen.

Stap 1: Het maken van de knoflook-gemberpasta

Knoflook en gember zelf pasta maken
Ervan uitgaande dat je de garam masala en tandoori masala al hebt, moet je nog knoflook-gemberpasta maken. Je hebt zowel voor het maken van de tandoorikip als de boterkipsaus knoflook-gemberpasta nodig. Hiervoor pak je gelijke knoflook en gember. Dus bijvoorbeeld 100 gram gepelde knoflook en 100 gram geschilde gember. Die stop je met water in de blender totdat er een pasta ontstaat. Je kunt het ook met een vijzel doen. Alvast een waarschuwing: Indiaas koken betekent dus wel koken met het nodige knoflook. Niet gebruikte knoflook-gemberpasta kun je invriezen.

Stap 2: Het maken van de tandoorikip

Indiase boterkip maken gemarineerde blokjes
Het maken van tandoorikip is gewoon een feestje. Dat komt vooral door de kleurpoeder overigens (foto hierboven). Smeer een klein beetje kleurpoeder, citroensap en je knoflook-gemberpasta over de kipfilet. Maak vervolgens de marinade door de yoghurt met de marinadekruiden met elkaar te vermengen. Vermeng ook dat met de kip. Laat vervolgens marineren. Hoe langer, hoe beter. Je kunt dit dus eventueel een dag vooraf doen. Daarna rijg je de gemarineerde kip aan de spiesjes. De spiesjes kan je bbq’en. Of zoals ik het deed: Op een glazen schaal leggen en directe hitte van de oven (grill) erboven. Zie hieronder de foto’s. Goed gelukt al zeg ik het zelf.

Het boek staat vol nuttige tips. Bijvoorbeeld dat je stukjes kip niet tegen elkaar moet ‘plakken’ op een spies. Dan gaart je kip niet gelijkmatig. Zorg ook dat je eerst een kant van de kip gaart, daarna is het omdraaien makkelijker!

Gemarineerde tandoori aan de spiesjes

Gemarineerde kip voor boterkip spiesjes

Gemarineerde tandoorikip in de oven

Gemarineerde kip voor boterkip in de oven

Eindresultaat: Tandoorispiesjes voor in de boterkip

gemarineerde kip voor boterkip eindresultaat

Stap 3: Het maken van de beroemde saus

boter toevoegen aan de boterkip
Met The Curry Guy in de hand zet je dus al heerlijke tandoorikip op tafel. Nu de botersaus nog. Dat is eigenlijk het makkelijkste deel van het recept boterkip.

– Je start met het bakken van het kaneelstokje, steranijs, laurierblad (kassieblad) en kardemompeulen in een pan met de hete olie.
– Voeg de ui en wortel toe en bak rustig voor 15 minuten (laat de uit niet bruin worden!)
– Voeg zout toe.
– Voeg daarna de knoflook-gemberpasta toe.
– Voeg nu de tomatenblokjes toe
– Tijd om de kruiden (paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, kurkumapoeder) toe te voegen
– Nu mag de tandoorikip erbij
– Om de saus romig te maken voeg je de slagroom toe
– Nu moet de boterkip nog boterkip worden. Voeg dus naar smaak koude boter toe (zie foto hierboven).
– Breng eventueel op smaak met peper en zout
– Serveer met rijst, de boterkip kun je nog bestrooien met garam masala.

Resultaat is een Indiase boterkip die misschien wel net zo lekker is als in India:

Eet boterkip bij een curryrestaurant

Over het boek + waar te koop

Met The Curry Guy heeft uitgeverij Good Cook misschien wel het Indiase kookboek in huis. Niet te moeilijk, maar ook zeker niet te eenvoudig (vlakke smaken). Je haalt met het boek echt de complexe smaken van de Indiase keuken in huis. Let wel op: Je moet dan eerst wel op ingrediëntenjacht en de ‘basisrecepten’ uit het boek koken. Daarna zet je wel snel Indiase gerechten op tafel. Het boek The Curry Guy is te koop bij BOL.com.

Hou jij van de Indiase keuken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.